Αντιγήρανση & Διατροφή

Αρχική | Blog | Αντιγήρανση & Διατροφή

Ποια φαγητά βοηθούν εναντίον των ρυτίδων;

Ο λόγος για τον οποίο το δέρμα δημιουργεί ρυτίδες και χαλαρώνει είναι διότι με την αύξηση της ηλικίας μειώνονται οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Οι ίνες αυτές δίνουν στο δέρμα δύναμη και ευκαμψία. Η ηλιακή ακτινοβολία και το κάπνισμα είναι καθοριστικοί παράγοντες που συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία βλαβών του δέρματος ή αλλοιώσεων λόγω ηλικίας και ρυτίδων. Η μελανίνη του δέρματος προστατεύει ως ένα σημείο από τις ακτίνες του ήλιου. Για το λόγο αυτό τα άτομα ανοικτού χρώματος, που το δέρμα τους περιέχει λιγότερη μελανίνη, υφίστανται από τον ήλιο περισσότερες βλάβες του δέρματος και αλλοιώσεις λόγω ηλικίας. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου προκαλούν αλλοιώσεις στα κύτταρα του δέρματος, ρυτίδες και καρκίνο του δέρματος. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες αυξημένης παραγωγής ελευθέρων ριζών του οξυγόνου στο δέρμα.

Η ισορροπημένη διατροφή δρα κατά της γήρανσης

Έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάζει το δέρμα και να το βοηθά εναντίον των ρυτίδων. Μπορεί μάλιστα να βοηθά εναντίον της πρόωρης γήρανσης, του καρκίνου και των αλλοιώσεων του δέρματος που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται σε διάφορα τρόφιμα εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται από τον φυσιολογικό μεταβολισμό του οργανισμού και από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο, ενώ οι μονοακόρεστες λιπαρές ουσίες επίσης, προστατεύουν εναντίον των ρυτίδων.

Επιπλέον, τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο και Ω-3 λιπαρά οξέα όπως τα θαλασσινά, το γάλα, οι ξηροί καρποί και το άπαχο κρέας, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες βλάπτουν το δέρμα. Έτσι συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος. Αντίθετα, τα λιπαρά και ιδιαίτερα τα κορεσμένα λιπαρά συμβάλλουν στην εμφάνιση ρυτίδων.

Γι’ αυτό  είναι σημαντικό κάποιος να έχει υπ’ όψη του τα κυριότερα φαγητά που βοηθούν εναντίον των ρυτίδων και εκείνα τα οποία υποβοηθούν τη δημιουργία τους.

Τα κυριότερα φαγητά που βοηθούν εναντίον των ρυτίδων είναι:

  • Οι ελιές και το ελαιόλαδο.
  • Το ψάρι (ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως για παράδειγμα οι σαρδέλες και ο σολομός).
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι), με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες.
  • Τα αυγά.
  • Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια (φασόλια και γίγαντες).
  • Λαχανικά, ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, η μελιτζάνα, τα σπαράγγια, το σέλινο, τα κρεμμύδια, το πράσο και το σκόρδο.
  • Το δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Τα φρούτα και τα παράγωγά τους (δαμάσκηνα, κεράσια, μήλα και μαρμελάδα) 
  • Το τσάι.
  • Το αβοκάντο.
  • Το νερό.

Τα φαγητά που συμβάλλουν στη δημιουργία ρυτίδων είναι τα ακόλουθα:

  • Το λιπαρό κρέας, όπως επίσης και τα επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά).
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη περιεκτικότητα σε λιπαρά και το παγωτό πλούσιο σε λιπαρές ουσίες.
  • Τα αναψυκτικά, τα λικέρ και τα τονωτικά ποτά.
  • Τα γλυκίσματα, κέικ, επιδόρπια.
  • Οι πατάτες.
  • Το βούτυρο, η μαργαρίνη και κρέμα γάλακτος.