Φυτικές Ίνες

Αρχική | Blog | Φυτικές Ίνες

Τρόφιμα Ολικής Άλεσης

Κατά το παρελθόν, τα ολικής άλεσης τρόφιμα θεωρούνταν πως δεν παρέχουν τίποτα παραπάνω από φυτικές ίνες. Παρ’ όλα αυτά, νέες έρευνες αποκαλύπτουν πως τα τρόφιμα αυτά προσφέρουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα, κι επιπλέον υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και άλλων ουσιών που σχετίζονται με την καλή υγεία του οργανισμού.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν προστατευτικές αντιοξειδωτικές ουσίες σε ποσοστά που είναι πολύ κοντά ή πολλές υπερβαίνουν αυτά των φρούτων και λαχανικών, αλλά και άλλες που δεν απαντώνται σε άλλα τρόφιμα. Για παράδειγμα, το καλαμπόκι έχει διπλή αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με τα μήλα, όπως επίσης και το σιτάρι και η βρώμη δρουν αντιοξειδωτικά στο ίδιο καλό επίπεδο με το μπρόκολο και το σπανάκι.

Στο ερευνητικό πεδίο προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία για τα τρόφιμα ολικής άλεσης. Για πολλά έτη γνωρίζαμε πως οι φυτικές ίνες των τροφίμων αυτών προάγουν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. Πιο πρόσφατες μελέτες, αποκαλύπτουν πως μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου, καρκίνου και διαβήτη. Νεότερα στοιχεία, δείχνουν πως η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φυτικών ινών οδηγεί στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα, βελτιώνει τον έλεγχο της έκκρισης ινσουλίνης στο αίμα, συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους και καθυστερεί τη συσσώρευση αρτηριακής πλάκας.

Τι σημαίνει ολική άλεση;

Όλα τα δημητριακά ξεκινούν ως ολόκληροι καρποί. Αν, μετά το άλεσμα, διατηρούνται και τα τρία τμήματα του αρχικού καρπού, το ενδόσπερμα, ο φλοιός και το φύτρο, στις αρχικές τους αναλογίες, το αλεύρι και τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτό μπορούν να ονομάζονται ολικής άλεσης.

Πόσο πρέπει να τρώμε;

Η σύσταση για την κατανάλωση φυτικών ινών μέσα στην ημέρα είναι περίπου 3 και περισσότερες μερίδες προϊόντων ολικής άλεσης. Ως μερίδα νοείται:

  • 1 φέτα ψωμί 100% ολικής άλεσης,
  • 1 φλιτζάνι ολικής άλεσης δημητριακά,
  • ½ φλιτζάνι ολικής άλεσης ζυμαρικά, ρύζι ή κάποιο άλλο δημητριακό,

Σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων ολικής άλεσης είναι στη διάθεση του καταναλωτή και σημαντικό ποσοστό αυτών παρέχει χρήσιμες και εύκολες στην κατανόηση διατροφικές πληροφορίες που αναγράφονται στις ετικέτες. Αυτό που αξίζει να προσέχουν οι καταναλωτές είναι πως ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών δεν είναι και απαραίτητα ολικής άλεσης, κάτι το οποίο για να ισχύει θα πρέπει να αναγράφεται ανάμεσα στα πρώτα συστατικά του στη ετικέτα.